Son yılların en gözde ticaret modeli olan Network marketing, ülkemizde de gün geçtikçe ivme kazanan bir sektördür. Tavsiye ticareti olarak da bilinen bu sektördeki temel mantık, kullanılan ve beğenilen ürünlerin, başkalarına tavsiye edilmesidir. Klasik sektörde kitle iletişim araçlarıyla yapılan reklam işi, network marketing işinde tavsiye ve sunum ile olur. Aslında mantık aynıdır; merak uyandırmak. Ne kadar fazla merak uyandırılırsa, muhatabınızdaki ön yargılar da o denli azalacaktır.
Merak uyandırmak, adayınızla görüşmeye başladığınız anda ortaya çıkar. Onu davet ederken ise en tepe noktaya ulaşmalıdır. Bir davetin başarısı kişiden kişiye değişse bile ne kadar fazla merak uyandırılırsa o denli başarılı bir davet olduğu da kesindir. Bu konuda Network Marketing’de Davet Usullerinde Farklılık Gerektiren Durumlar başlıklı yazımızı okumadıysanız, mutlaka okumalısınız. Merak uyandırmak içinse yeteri kadar bilgi verip, sunumda verilmesi gereken bilgileri davet esnasında vermemek gereklidir. İçgüdüsel olarak bildiğini anlatmaktan hoşnut olan insanoğlu, tavsiye ticareti yaparken bu isteğini törpülediği ölçüde başarılı olabilecektir.
Ayak Üstü Reklam & Sunum Farkı
Telefonda ya da ayak üstü iş anlatma güdüsünden kurtulmaya çalışın. Unutmayın, bu anlarda yapmanız gereken sunum değil reklamdır, merak uyandırmadır. Muhatabınızda merak uyandırdıysanız ısrarla size işin mahiyetini soracaktır. Sizin cevabınız “bu işi telefonda ya da ayak üstü anlatamayacağınız, konunun o kadar önemsiz olmadığı” şeklinde olabilecektir. Hatta kısa sürede anlatmaya çalışırsanız, yanlış anlatım nedeniyle onun vebaline girebileceğinizi de söyleyebilirsiniz. Yani çok fazla bilgi vermemekteki amacınızın bile karşınızdaki kişiye daha fazla faydalı olabilmek, eksik bilgiyle ona zarar vermemek olduğunu hissettirmelisiniz.
Ayaküstü iş anlatmaya çalışmak, şirketin ismini söylemek, ürünlerden bahsetmek, network marketing ticaretinin özelliklerine girmek tüm ön yargıların bir olup, adayınızın beynine doluşmasına neden olur. Eğer bu önyargılar adayınızın dilinden dökülüp size ulaşıyorsa şanslısınız, en azından toparlamak için fırsatınız olabilir. Ancak, ya size bir şey söylemeyip, yalnız kaldığı ilk an, bu konuda hiçbir bilgiye sahip olmayanların görüşlerini almaya başlarsa? Adayınıza, onu davet ederken vereceğiniz fazla bilgiler, sizden ayrıldığında beynine üşüşecek ve yeterli bilgisi olmayan kaynaklara (internet ya da kendi yakın çevresi) danışmasıyla sonuçlanacaktır. İşte böyle bir durumda yaptığınız hatalı davet nedeniyle kişinin etrafından gelen bu bilgi kirliliğini telafi edebilmeye çok da şansınız kalmaz.
Başkasına Fayda İçin Varız, Kendimiz İçin Değil!
Biz avcı değiliz, karşımızdaki da avlanacak bir kuş değil. Bunu bilip ona göre davranalım. Biz karşımızdakine bir fayda sunmak istiyoruz, onun faydasına bir şeyler tavsiye ediyoruz. Her şeyin bir yolu yordamı olduğu gibi network marketing ile adayınıza faydalı olmak istiyorsanız davet esnasında onun ihtiyaçlarını, sorunlarını anlamalısınız. Karşınızdaki kişileri dinlemeden, onun problemlerini tam olarak anlamadan davet aşamasına kesinlikle geçmeyiniz. Davet esnasında ise onun merakını celp etmeniz ve sunum anına değin yeteri kadar bilgi vermeniz gerektiğini de asla unutmayın.
Bu konuyla ilgili detayları öğrenmek, kimi nasıl davet etmeliyim? Yakın arkadaşlarımla soğuk kontaklar arasındaki davet farkı nedir? gibi sorularınıza yanıt bulmak istiyorsanız sitemizdeki Network Marketing’de Davet Usullerinde Farklılık Gerektiren Durumlar , Network Marketing Ağı Kurarken En Önemli Aşama: Davet, Telefonla Davet Etme Teknikleri – Dikkat Gereken 5 Aşama başlıklı yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Gelecek, fırsatları bugünden görenlere aittir. Sorularınız ve katkılarınız için sayfanın altındaki yorum bölümünden yada sitemizde bulunan herhangi bir iletişim kanalını kullanarak bizlere çekinmeden yazabilir ve ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…
Ön yargıyı ve zihin bulanıklığını engellemenin yolu düzgün bir şekilde sunum yapmaktır. Böylece karşıdaki bu işin gerçekten ciddi bir iş olduğunu anlayacak ve sizi can kulağıyla dinleyecek sorunlarına değer vereceğinizi bilip sizlerle düşüncelerini de paylaşacaktır. Teşekkür ediyorum.
Doğru gözüken sunum şeklinin aslında ne kadar yanlış olduğunu anladığım çok güzel bir yazı..