NETWORK MARKETİNG’DE ZOR İNSANLAR

Network marketing yapan herkes, bir iletişim uzmanı olmak zorunda. Öyle anlar olur ki sinirleri alınmış bir psikolog gibi davranabilmek gerekir. Ama her daim alçak gönüllü, pozitif, sıcakkanlı ve samimi olmak da network marketing işinin gereklerinden bazıları.

Network marketing, neredeyse bir asırdır profesyonel olarak yapılmakta olan bir iş. Bu işte başarılı olmanın yol ve yöntemleri yüz yıldan bu yana söylenmiş, hala söyleniyor, anlatılmaya devam ediliyor.

Bugüne değin bizlere kadar aktarılmış prensipler, teknik ve formüller pek çok durumda işe yarayabiliyor. Ama bazen istisnalar da yok değil.

Zor İnsanlar

Bu yazımız da işte bu istisnalara yönelik olacak ve farklı bir hususa değineceğiz. Konumuz: Zor insanlar…

Zor insanlar deyince aklınıza çok farklı tanımlamalar gelmiş olabilir. O yüzden bu kavramı biraz açalım:

Bu yazımızda bahsi geçen zor insanlar, size nazaran daha başarılı, daha zengin, daha akıllı, daha güçlü birileri.

Sorumuz da şu: Size göre çok zor olduğunu düşündüğünüz insanların düşüncelerini olumluya çevirmek için ne yapılabilir? Böyle kişilerin fikirlerini olumlu hale getirmek, dediğimizi yaptırmak mümkün müdür?

Zor İnsanlara Karşı Öneriler

Gerçekten de bazı kimseler çok zordur. Onları birşeylere yönlendirmek için etkili sorular sormak gerekir. Fakat bunların hepsi tecrübe ister. Bu konuyu daha detaylı irdelemek istiyorsanız NETWORK MARKETİNG İŞİNDE ZORLAYICI 3 SORU & 3 CEVAP başlıklı yazımızı da okumalısınız.

Muhatabı daha fazla konuşturup, kısa ve net sorularla sıcak noktasını bulmaya çalışmak önemli ve gereklidir. Bu sayede network marketing yapmak için kişinin hangi nedene sahip olduğu anlaşılabilecektir.

Bu durumda yapılabilecek hareket tarzlarından biri de uzman görüşlerine yer vermek olabilir. Uzmanların söylemlerine atıfta bulunarak karşımızdakine sorular sorabiliriz. Örneğin; “Tüm uzmanlar bu konuda hemfikir iken siz bu konuda neler yapıyorsunuz?” tarzı sorular sorulabilir.

Diğer bir hareket tarzı ise dolaylı yaklaşım olarak da adlandırabileceğimiz muhatabı başkası üzerinden isteklendirmeye çalışma yöntemidir. Bu yaklaşımda uygulanabilecek ilk teknik: “Bu iş ve ürünler konusunda senin fikrin benim icin çok önemli. Ancak sen ilgilenmesen bile çevrende işe yada sağlığa ihtiyacı olan birileri olabilir. Eğer böyle birileri varsa beni onlarla tanıştırabilir misin? denilebilir.

Dolaylı yaklaşımda ikinci teknik biraz daha profesyonelleşip, network marketing işinde ilerlemiş olanların yapabileceği bir yöntemdir. Ancak karşımızdaki kişiyi kırmamak, aksine onore etmek gereklidir.

“Senin mevcut şartlarında konuyu, bu ürünü değerlendirebileceğini zannetmiyorum”

“Bu iş senin gibi biri için uygun değil”

“Boşver başka şeylerden konuşalım” diyebilecek özgüvene sahip olmak, işinize olan merakın artmasını sağlayabilecektir.

Zor İnsanlardan Yardım İstemek

Evet değerli okurlarım…

Karşımızdaki zor bir kişinin, bizim hakkımızda düşündükleri şeyler genellikle negatif olabilir. Böyle durumlarda muhatabımızın bizimle ilgili düşüncelerini değiştirmek ve üzerinde olumlu bir imaj oluşturmak için onun bize yardımcı olmasını istemek çok iyi bir fikirdir.

Eğer karşımızdaki kişinin tavırları olumsuzsa ve bizi dinlemeye niyeti pek yoksa bize yardımcı olmasını istemeliyiz.

Burada duralım ve bu cümleyi tekrar okuyalım…

Karşımızdaki kişinin tavırları olumsuzsa ve bizi dinlemeye niyeti pek yoksa ondan bize yardımcı olmasını istemeliyiz…

Bize yardımcı olmasını istediğimiz husus öyle tam olarak bizim işimizle, şirket ya da ürünlerimizle alakalı veya çok büyük bir yardım olmayabilir.

Mesela o anda bir kitap, bir şiir, felsefik bir konu ya da aklınıza takılan herhangi bir şey hakkında soru sorup  bunu açıklaması için yardım isteyebilirsiniz. Uzun süredir arayıp bulamadığınız bir kitabı ondan ödünç isteyebilirsiniz. Dolayısıyla ondan çok küçük yardımlar istemek bile böyle bir durumda yeterli olabilir.

İyilik, Sıcaklaştırır…

Ne yapıyoruz? Zor olduğunu düşündüğümüz kişiden basit de olsa bize bir iyilik yapmasını sağlıyoruz.

Çünkü insanlar iyilik yaptıkları kişiye karşı sosyal bir baskı hissederler. Çünkü muhataplarımız zor bir karakter bile olsalar bize yardımcı olmaya başladıkları andan itibaren daha sonraki tavırlarında da bize karşı sıcak duygulara bürünürler.

Olumsuzdan olumluya doğru dönüşen duygular neticesinde daha sonrasında da bize yardımcı olma duygusunu taşırlar…

Çünkü, yapılan araştırmalara göre insanın bilinçaltı şöyle söylüyor: “Ben acaba sevmediğim birine neden yardım ettim ki? Eğer onu sevmiyorsam neden yardım etmiş olabilirim ki? Bu kişi belki de sandığım kadar kötü biri değil.”

Aslında biz ne yaptık? Karşımızdaki zor kişinin bize karşı olan negatif duygusuna rağmen onun bize bir iyilik yapmasını istedik. Yaptığı iyilik basit bile olsa bize karşı sıcak ve pozitif bir şekilde yaklaşmasını sağladık. Böylece bize karşı soğukluğunu giderip kötü duygusunu zayıflatmış olduk.

Bu yöntem Amerika tarihinin en başarılı başkanlarından biri olan Abraham Lincoln tarafından çok uygulanmıştır. Lincoln, pek çok ikili görüşmesinde -başka ülke liderleri ile yaptığı görüşmeler de bunlara dahildir- bu yöntemi sıklıkla uygulamıştır.

Lincoln, kendisine muhalif olanları, kendisine karşı olumsuz tavır takınanları, onlardan bir şey isteyerek önce yumuşatmıştır. Daha sonra konuların kendi istediği noktaya daha kolay gelmesini sağlayabilmiştir.

İşte gerçek güç de budur. İletişimin, bilginin ve aklın gücü budur arkadaşlar…

İşte bundan dolayı birinden yardım almak zayıflık değildir. Tam aksine bir güç göstergesidir. Bu konularda daha önce sitemizde yayımladığımız “Network Marketing İşinde Gurur, Büyük Bir Hatadır” başlıklı yazımızı da okuyarak bilginizi perçinleyebilirsiniz.

Konuya ilişkim yorum, değerlendirme ya da sorularınızı yazının altındaki yorum kısmına yazabilirsiniz.

Gelecek, fırsatları bugünden görebilenlere aittir… Sağlıcakla kalınız…

Bu İçeriği Paylaşın...

Son Yazılar

Son Yorumlar

Son Tweetler