Daha önceki yazılarımızda network marketing yaparken iyi bir dinleyici olmanın gerek şart olduğunu defalarca söylemiştik. Dinlemeyi öğrenip, karşısındakinin sözünü kesmeden samimi ve gerçekten anlamaya çalışarak dinleyen kişiler başarı konusunda engelleri aşacaklardır. Bu aşamada muhatabına, tam yeri geldiğinde etkili sorular sormayı başaran kişilerse artık ciddi başarılar elde etmeye başlayacaklardır. Konuyla ilgili detaylı bilgilere Network Marketing’de Dinleme ve Doğru Sorular Sormanın Önemi yazımızla ulaşabilirsiniz.

İletişim uzmanları tarafından tasnif edilmiş 3 tip soru çeşidi vardır:

1. Kapalı Uçlu Sorular:

Bu sorular can alıcıdır, kısa ve net cevaplar alacağınız sorulardır. Kapalı uçlu soruların cevapları nettir, evet ya da hayır şeklinde olur (Ürünü beğendin mi, şirketi sevdin mi vs.). Bu şekilde soru sormanız sonrasında başarı şansınız %50’dir. Çünkü cevap ya evet ya da hayır olacaktır. Bu nedenle bu tip sorulardan uzak durmanız faydanıza olacaktır.

2. Açık Uçlu Sorular:

Ne, Nasıl, Neden, Niçin, Ne zaman, Kim ve Nerede soru kelimeleriyle başlayan sorulardır. Veri toplamak için faydalı olsa da evet cevabını aradığımız işimizde, böyle sorular sormak çok da mantıklı değildir. Bu sorularda cevabın nereye gideceğini hesaplayamazsınız. Konunun uzamasına ve mecrasından sapmasına neden olabilirsiniz. “Sunumu nasıl buldun, ürün hakkında ne düşünüyorsun” gibi sorular, network marketing yaparken sorabileceğiniz en kötü sorulardandır. Bu durumlarda muhataplarınız zeki görünmek için yorum yapıp negatife doğru yönelebilirler. Bunun yerine “en çok hangi ürünü beğendin, sunumda nereyi daha çok sevdin“ şeklinde sorular sorarak olumluya doğru yönlenmesini sağlayabiliriz.

3. Yönlendirici Sorular:

Evet cevabı almak için en etkileyici sorulardır. Soruyu öyle bir sorarsınız ki karşınızdakinden istediğiniz cevabı alırsınız. En güzel satış kapama yöntemi olan bu sorudan kaçış ihtimali çok azdır. Yönlendirici Sorular sormanın farklı yöntemleri vardır. “Çift seçenekli yönlendirici soru” örneği olarak “Kırmızı mı mavi mi, hafta içi mi hafta sonu mu, bugün mü yarın mı” gibi sorular düşünülebilir. “Değil mi tipi yönlendirici sorular” evet dedirtmeyi çok kolaylaştırır ve kişileri pozitife yönlendirir. “Sunum çok güzeldi, değil mi? Ürünleri beğendiniz değil mi?” şeklinde uygulanmalıdır. “Uzman görüşünden faydalanarak” sorulan yönlendirici sorulardan da kaçış ihtimali çok azdır. Kimse, bir uzmanla karşı karşıya gelmek istemez. “Birçok doktor bunun faydalı olduğunu söyler, sen de kullanmak ister misin? Tüm uzmanlar virüslere karşı bağışıklığı güçlendirmek gerektiğini söylüyor, sen ne yapıyorsun bunun için?” gibi sorular kullanılabilir.

Gelecek, fırsatları bugünden görenlere aittir. Sorularınız ve katkılarınız için sayfanın altındaki yorum bölümünden yada sitemizde bulunan herhangi bir iletişim kanalını kullanarak bizlere çekinmeden yazabilir ve ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…

Bu İçeriği Paylaşın...

Son Yazılar

Son Yorumlar

Son Tweetler