Network marketing sektöründe yanlış hareketler, yanlış taktikler sonrasında nadiren de olsa başarılı olunduğu görülebilmektedir. Bu da yeni başlayan kişilerde, kendilerinin çok iyi olduklarına yönelik bir yanılgıya girmelerine neden olur. Aslına bakılırsa network marketing işinde kesin bir kural varsa o da kesin kural olmadığıdır. Durum, şart ve imkanlara göre bazı yöntem ve hassasiyetler değişebilecektir. Ancak bilinmeli ki belki siz hatalı bir taktikle başarılı sonuç aldıysanız bile bu durum başkaları tarafından kopyalanabilir değilse mutlaka tıkanacaksınızdır. Zira network ağınız sadece sizin başarınızla kurulmaz, ekip çalışması gereklidir.
En çok yapılan yanlışların başında çok konuşma huyundan vaz geçmeden, dinlemeyi bilmeden network marketing yapacağını düşünmek gelir. Bu işte başarılı olmak isteyen herkes, adayı dinlemeden, onun neden bu işe ihtiyacı olabileceğini anlamadan ve onun faydasına odaklanmadan asla başarılı olamaz. Ne güzel bir söz vardır. “Akıllı insanlar, sorulara en doğru cevapları verirler, zeki insanlar ise doğru soruları sorarlar”. Etkili iletişim yapmak ve masadan olumlu bir cevapla kalkmak isteyenlerin kulaklarına küpe etmesi gereken önemli bir yaklaşımdır bu. Doğru zamanda doğru soruyu soran kişi, konuşmanın gidişatına hâkim olur, güçlü ve münazarayı yöneten kişi haline bürünür. Bundan dolayıdır ki network marketing sektöründe başarının anahtarlarından en birincisi dinlemeyi bilip yeri gelince de doğru soruları sormaktır.
Soruyu Sor ve “SUS” !!!
Network marketing için etkili bir davet yapmak için ya da sunum için karşınıza gelmiş biri ile sunumunuzu yapmadan önce bir tanışma & ısınma faslı olmalıdır. Kesinlikle yangından mal kaçırır gibi sunuma başlanmamalıdır. Sunum mutlaka yapılır, vakti mutlaka gelir ancak önceliğiniz adayla arayı ısıtıp, karşılıklı güven ortamının tesis edilmesidir. Ona faydalı olabilmek istiyorsanız onu anlamaya çalışmalı ve dinlemelisiniz. Herkes dinlenmek ve gerçekten anlaşılmak ister. Sizin de yapmanız gereken muhatabınızı gerçekten ve samimi bir şekilde dinlemek ve onu anlamaya çalışmaktır. İşte bu esnada onu anlamayı başarırsanız, onun işe başlamak için nedenlerini de anlamış olursunuz ki başarınız için bu şarttır.
Muhatabınızın Konuşmasını Sağlayın…
Masada ısınma ve buzları çözme aşamasında iken yapmanız gereken adayınızın konuşmasını sağlamaktır. Network marketing görüşmeniz esnasında %80 o konuşsun, %20 siz konuşun. Bu esnada da kısa ve öz sorular sorup, susun. İçgüdülerinizden dolayı çok konuşma isteğiniz varsa, lütfen bir an önce bu duyguyu yenin ve başarmak için susmayı öğrenin. Karşınızdaki kişinin faydasına odaklanın, ona nasıl faydalı olabileceğinizi anlamaya çalışın. Problemini tespit ettiğiniz anda şu kritik soruyu sorun: “Sana bu konuda yardımcı olmamı ister misin?” Ve şuna emin olun; Network marketing ile ona gerçekten yardımcı olabilirsiniz.
Sitemizde bulunan Network Marketing’de Evet Cevabı İçin Nasıl Sorular Sorulmalı? Başlıklı yazımızı okuyarak sorulabilecek örnek soru tiplerini detaylı öğrenebilirsiniz.
Gelecek, fırsatları bugünden görenlere aittir. Sorularınız ve katkılarınız için sayfanın altındaki yorum bölümünden yada sitemizde bulunan herhangi bir iletişim kanalını kullanarak bizlere çekinmeden yazabilir ve ulaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın…
Çok açık ve anlaşılır ,güzel bir yazı olmuş. Tavsiyeleriniz kıymetli..Teşekkür ediyorum.
Teşekkürler Gülay Hanım… Başarılar diliyorum…
Ender bey emeğinize sağlık bizler için hazine değerinde bigiler elimizin altında çok teşekkürler…..
Teşekkürler Hafize Hanım… İlginiz ve desteğiniz çok değerli…
Allah razı olsun ender bey ÇOK faydalı
Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
Emeğiniz ve verdiğiniz bilgiler çok kıymetli Ender Bey
Aslında kural basit
Dinle,Anla ve Soru sor
Çok güzel olmuş…
Teşekkürler
İki dinle bir konuş sözünü destekleyen bir yazı….dinleyen anlar…..bu güzel bilgiler icin teşekkür ederiz Ender bey
“Akıllı insanlar, sorulara en doğru cevapları verirler, zeki insanlar ise doğru soruları sorarlar”. Bu sözü çok seviyorum, bizlere çok güzel çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Ne kadar teşekkür etsem azdır Saygılar sunuyorum.
1 kere sor 8 kere konuşsun 2 kere anlat. Ve karşı tarafın bir problemine karşı “Sana yardımcı olmamı ister misin ?” yaklaşımında bulun.
“Karşı tarafı dinle ve onu anlamaya çalış ” .. çok faydalı bir yazı teşekkürler..